💥 GEGARANDEERD DE BESTE PRIJS EN SERVICE ONLINE 💥

Hoe je aanhangwagen kipper batterij onderhouden

Hoe je aanhangwagen kipper batterij onderhouden

, door O. V., 2 min lezen

Moet je de batterij van een kipper aanhangwagen opladen met een hoge of lage laadstroom (druppellader)? Wat zijn de voor- en nadelen van beide? Lees het hier...

Te vaak opladen bestaat niet, te weinig is echter nefast voor de levensduur van de batterij maar ook voor je motor.

Bespaar jezelf deze frustratie door regelmatig op te laden!

Typische problemen

8 op de 10 technische problemen die we te horen krijgen, bijvoorbeeld te weinig kracht om te kippen of het onregelmatig draaien van de motor, hebben te maken met batterijen die niet op tijd bijgeladen worden. Door een te lage spanning van de batterij vloeit er een grotere stroom door de koolborstels van de motor waardoor deze vroegtijdig gaan slijten. Nochtans kunnen veel van deze problemen voorkomen worden met een goed onderhoud en regelmatig bijladen van de batterij.

Hoe je batterij opladen?

De batterij opladen kan op twee manieren. Let er hierbij wel steeds op dat de batterijschakelaar ingeschakeld is, anders kunt u niet opladen.

Hoge laadstroom

Er zijn veel verschillende druppelladers op de markt, gaande van 50 EUR tot 500 EUR. Wij raden een model aan dat minimum 6A tot maximum 15A laadstroom kan leveren. Indien een batterij van 90Ah ‘volledig leeg’ is zal deze bij 10A, op 4.5u terug volgeladen zijn.

Lage laadstroom of druppellader

Er bestaan ook laders van 5A. Die zullen niet alleen dubbel zoveel tijd nodig hebben om te laden , maar zullen de batterij ook minder kunnen ‘de-sulfateren’.

⚠️ Door het dagelijkse gebruik zet zich een laagje sulfaat af op de loodplaten, wat de elektrische geleiding vermindert. ⚠️

Door gebruik te maken van een zwaardere lader wordt deze sulfaatlaag afgebroken en de loodplaten als het ware gereinigd wat de levensduur alleen maar verlengt.

Wel of niet laden via de 13-polige stekker van de aanhangwagen?

Omstandigheden en gebruik

  • Een batterij wordt bijgeladen afhankelijk van hoeveel tijd men op de weg rijdt. Sommige gebruikers rijden slechts 10min. naar een werf, andere misschien 1 uur.
  • Een batterij wordt ontladen afhankelijk van hoeveel keer men kipt per dag en hoe zwaar de belading is. 

Onderweg opladen via je auto

Daarbij moet gezegd worden dat een constante voeding van de 13-polige stekker geen ideale voeding is voor het opladen van een batterij. Zeker als men dit vergelijkt met de moderne druppelladers.  

De druppellader doorloopt een volledig programma met verschillende stromen en spanningen die de batterij regenereren waardoor ze een langere levensduur zal krijgen. Dit is via de 13-polige stekker niet mogelijk.

We willen de gebruikers geen vals gevoel geven dat de batterij met een dergelijke oplossing altijd geladen zal zijn, want zo komt men zeker ooit in de problemen.

Hieronder een grafiek van de laadcyclus van een hedendaagse druppellader:

Schema druppellader

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

  • , door Author Article title

  • , door Author Article title

  • , door Author Article title

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.